Polaroid Photo

Pictures from Budapest - Hungary

Budapest – Hungary

in the heart of Europe

Choose a Topic:

Mon
12
Sep '16

Új bringa fillérekből?

kerékpár alkatrészAmikor ott áll az ember az új bicajok előtt és azt számolgatja, hogy a csekkeket fizesse be, vagy egy új MTB kerékpárra ruházzon be, akkor nekiáll alternatívát keresni. És rájön, hogy van is más megoldás: a bicikli építés.

Ha van egy használható váz, kormány, vagy  kerék, onnantól kezdve már csak némi kerékpár alkatrész és idő kérdése a szép, új, bicikli.

Mert igazából bármilyen kerékpár alkatrész beszerezhető a netről. Lámpa, pedál, lánc, sárvédő, kerék, nyereg és gumik széles tárházát kínálja ma már a kerékpár webshopok többsége.

Nekem igazából egy kormányra és fék alkatrészekre volt szükség, és ha már az ember építkezik, hát a teleszkópot is kicseréltem.  Elképedtem, hogy gyakorlatilag a nulláról is össze lehet rakni egy új, masszív, megbízható, minőségi bringát az új bicaj árához képest fillérekből és teljesen mindegy, hogy az országúti, városi vagy cross típusú.

Persze, némi kézügyesség és gyakorlat kell hozzá, de aki érez magában hozzá affinitást, annak még mindig sokkal előnyösebb.

 

Mire figyeljünk, ha mi építjük meg a bringánkat?

Röviden és tömören:

  1. Testmagasságnak megfelelő vázméret
    Általában a nyeregcső hosszát adják meg ez a kerékpár hosszú, közel függőleges csöve. Megadhatják az ún. átlépési magasságot is, ez a talajtól a felsőcső tetejéig terjed.  Tehát az átlépési magasságot a lábunk hossza határozza meg, érdemes olyan kerékpárt venni, amelyiknél az átlépési magasság 5-10 centivel kisebb, mint a lábhosszunk.
  2. Kerékméret
    A szám a kerék külső átmérőjére utal. Gyerek kerékpárnál ez 12-24 col, felnőtt MTB kerékpárnál 26 col, a klasszikus Csepel biciklik pedig 28 colosoak.
  3. Abroncsméret

A kerékpár abroncsának, azaz a külső méreteinek megadása igen változatos. De a köpeny csak akkor megy fel a kerékre, ha a méretük megegyezik.

Aki nem akar a kerékpár építéssel bajlódni, válasszon kész, új eladó kerékpárt, de azt se csak  úgy szemre, hanem próbálja is ki: kényelmes-e tekerni, leér-e a lába, megfelelő-e a nyereg-kormány távolság, és működik-e a váltó.

Comments Off

Comments are closed.