Polaroid Photo

Pictures from Budapest - Hungary

Budapest – Hungary

in the heart of Europe

Choose a Topic:

Thu
29
Sep '16

Esernyő a napfény ellen?

Egy barátom fényallergiás. Ritkán mehet napfényre, általában azt is valamilyen védőruhában teheti csak meg. Neki kerestem valami spéci ajándékot, és bevallom, magam sem esernyőgondoltam, hogy az épp egy UV-szűrős esernyő lesz.

Tudta-e a kedves Olvasó, hogy az esernyő eredetileg nem is a víz ellen védett? Én sem hallottam még róla, itt adták tudtomra. Az esernyő ősét az ókorban a napsütés ellen kezdték el használni, 3000 éves pályafutását Egyiptomban, Babilonban és Kínában kezdte. Akkor általában a vallási vezetők vitték magukkal, mint afféle hordozható árnyék.

Eső elleni védekezésre Periklész korában a görögök kezdték el használni. A fennmaradt emlékek szerint a luxuscikknek számító esernyőt leginkább a rabszolgák használták – előkelő asszonyok feje fölé tartva. védekezésre használták.

Az esőtől óvó ernyő Európa másik felén általánosan csak a 18. században terjedt el – hol máshol, mint az esős Angliában?  Az esernyő prófétája a londoni Sir Jonas Hauway volt, aki nemcsak a bevételüket féltő kocsisokkal küzdött meg, hanem a városiak megvetésével is. Mindennek ellenére Sir Jonas harminc éven át sétált esernyője alatt a városiak gúnyának céltáblájaként, mígnem megérkezett az áttörés.

Az akkoriban még súlyos, több kilós, valódi bőrponyvás esernyő több kilót is nyomott, és általában több generációt is kiszolgált. A mai összecsukható, női táskában is észrevétlenül meglapuló darabokon bizonyára épp úgy elámulnának a korabeli kisasszonyok, mint a leégéstől védő UV-szűrős esernyőn. Hol van már a csipkenapernyő  – és hol van már a veszélytelen napfürdőzés kora?

Az UV-szűrős esernyő azoknak is tökéletes választás, akik bár fényallergiával nem küzdenek, de szeretnék magukat megóvni a perzselő napsütés káros sugaraitól, vagy városnézésre indulnak a tűző napon.  Ki tudja, lehet, hogy a klímaváltozással együtt az esernyő is új korszakát kezdi, mint hordozható árnyék…?

Comments Off

Comments are closed.