Polaroid Photo

Pictures from Budapest - Hungary

Budapest – Hungary

in the heart of Europe

Choose a Topic:

Tue
24
Apr '18

Beújítottam egy magasnyomású mosót

Bár sokan próbáltak lebeszélni, mondván, hogy nincs erre szükség, drága is, én csak azért is elfáradtam a legközelebbi webshopba, és pár nap múlva már kézhez is kaptam az új magasnyomású mosót. Olyannyira nem bántam meg, hogy azóta a károgók is folyton-folyvást kölcsön kérik a házkörüli munkához, autópucoláshoz, miegymáshoz.

magasnyomású mosó

A rideg tények

Márkát nyilván nem írok, de annyit elárulok a masináról, hogy 230 V-os modell (ipari áram nincs itthon), 90 bar nyomás mellett 420 liter vizet képes átpumpálni magán óránként. Félipari gépnek számít, az ára viszont nagyjából megegyezik egy prémium kategóriás háztartási porszívóéval. A magasnyomású mosóhoz jár néhány tartozék is, például egy sokoldalúan használható szórófej. Kicsomagolás után szinte azonnal használható, tehát nyomassuk is!

Ragyog a kert, a szerszámok és az autó

Ami kézi sikamikával órákig tartana, és az izomláztól két napig jajgatnék, az a magasnyomású csodamosóval pillanatok alatt kész. Az autót verettem le először, és még a nehezen hozzáférhető helyek, plusz a felni is makulátlan lett. Aztán jött a járólap a gangon és az ház előtt a járdán, ahonnan még az évek alatt odaszáradt nemakaromtudnimiaz is simán feljött. Végezetül – mivel vitt a lendült – az ásóról és a kapáról is leverettem a sarat.

A vízszámlán is látszik

Szerény matematikai képességeimet latba vetve úgy számolok, hogy éves szinten 8-10 köbméter csapvizet fogok megspórolni a magasnyomású mosóval. Egyrészt, mert az erős vízsugárnak köszönhetően kevesebb is elég a hatékonysághoz, másrészt mert akár kútról vagy az esővíztározóból is tudom üzemeltetni. Az 1500 W-os teljesítmény talán ijesztően hangozhat, de messze nem pörgeti úgy a villanyórát, mint előzetesen gondolná az ember.

A víz az úr

A végére azért tartogatok egy negatívumot is, bár ez a legkevésbé sem a gép hibája: Noé bárkája ellebeghetne a kertben egy-egy autómosás után, mert sehova nem tud elfolyni a sáros-koszos víz. A következő beruházásom tehát egész biztosan egy száraz nedves porszívó lesz, mert mégsem szeretnék özönvizet minden egyes alkalommal. Addig is élvezem ezt a pazar kis magasnyomású mosót, no meg persze a szomszédok irigy tekintetét.

 

Comments Off

Comments are closed.