Polaroid Photo

Pictures from Budapest - Hungary

Budapest – Hungary

in the heart of Europe

Choose a Topic:

Fri
17
Feb '12

Mi fán teremnek az E-számok?

Leginkább az EU almafáján…

Az E-számok hallatán a legtöbb embernek ilyesmik jutnak eszébe: mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, ízfokozók, stb.

E-számok pic

Valóban, az e-számokkal jelölt élelmiszer adalékanyagok közé tartoznak a fentiek IS, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy

1. Nem minden adalék mesterséges, vannak köztük természetes eredetűek is, amik megtalálhatók a zöldségekben, gyümölcsökben, állati húsokban is,

2. A mesterségesen előállított adalékok sem jelentik automatikusan, hogy károsak a szervezetre (pedig sokan ezt gondolják).

Egyébként minden, az élelmiszerekhez hozzáadott adalékanyagot számoznak egy egységes számozással (INS), de régiónként, országonként változó, hogy ezekből mit alkalmazhatnak az élelmiszereknél és mit nem. A E-számok az INS-nek csak egy kis részét fedik le, ezek azok az adalékok, amiket az EU elfogadott és engedélyezett.

Érdemes azt is tudni, hogy bizonyos E-számok megtalálhatók egy-egy bio termék címkéjén is – ebből is látszik, hogy nem minden adalékanyagot kell rögtön homlokráncolva nézni… Pl. a citromsavról mi a véleményed? Vagy a konyhasóról? Ezeknek is megvan a megfelelő E-jelölése.

 

Comments Off

Comments are closed.