Polaroid Photo

Pictures from Budapest - Hungary

Budapest – Hungary

in the heart of Europe

Choose a Topic:

Fri
16
Sep '16

Drága az akvárium? Ez az oka!

Rajongok az akváriumokért. Nem is a halak tetszenek, hanem az a hangulat, amit egy profin megépített akvárium magából áraszt. Nézem, és megnyugszom. Régóta szerettem volna egy tengeri akváriumot a nappalimba, de a kész akvárium szettek valahogy nem nyerték el a tetszésemet.

Meg aztán, mivel nem vagyok egy nagy akvarista, és a műszaki képességeim sem haladják meg az általános iskolai szintet, ezért jobbnak láttam szakértőkre bízni az akvárium készítést. Már csak azért is, mert egy szép, gazdag tengeri akváriumot úgy összerakni, hogy az tartós legyen, eléggé komplikált feladat.

akvarium

De ha az alábbiakra figyelünk, fenntartható az azúr kékség!

Milyen is egy tengeri akvárium?

Először is drága. Vagy legalábbis többe kerül, mint édesvízi társa.  A sós élővizet fenntartani egy 3. emeleti nappaliban, belátható, hogy nem olyan könnyű. Az élőlényeket szintén nem lehet oly olcsón beszerezni: a korall és a bohóchal is importköteles. Legalábbis magyar földön kissé tájidegen. Az egzotikus akváriumnak tehát ára van, ezt jó, ha előre elfogadjuk.

Mi kerül rajta olyan sokba?

A tengeri ökoszisztéma fenntartása. Ehhez speciális vízkezelő, víztisztító gépek kellenek. A hőmérsékletet állandó szinten kell tartani, akkor is, ha cseréljük a vizet. Hogy csak néhányat említsek a speciális tengeri akváriumi gépek közül: lehabzó, áramoltató és felnyomó szivattyú, vízszűrő, kalcium reaktor, szén-dioxid palack, fűtő és hűtő rendszer, vízlágyító, ozmózisszűrő, sósűrűségmérő stb.

A víz minőségét is állandóan figyelni kell spéci víztesztekkel. Mert ha már egyszer sok pénzért megcsináltuk (megcsináltattuk) az akváriumot, ugye, nem szeretnénk néhány hónap alatt hazavágni. Tehát pótolni kell a nyomelemeket, a fertőtlenítő anyagokat, sókat, valamint a növényeinket és halainkat éltető vitaminokat, ásványi anyagokat.

Az akvárium telepítése sem megy egyik napról a másikra. Tengeri akváriumnál ugyanis meg kell várni, amíg az egészséges közeghez szükséges jó baktériumok elszaporodnak, és csak ezután lehet folytatni a betelepítést.

Igen, macerásnak hangzik, de ha egyszer kész, akkor csak figyelni kell rá, rendszeresen karbantartani és gyönyörködni benne!

Comments Off

Comments are closed.